Winter BBQ | Witloft

Handgemaakt Nederlands product

Gratis verzending vanaf €50

Bekijk alle witloft schorten

Shop alle handgemaakte schorten en messenrollen.

8 tips voor een goede winter BBQ

Maak van jouw winter BBQ een succes met Witloft

In de winter barbecueën is misschien niet iets waar je meteen aan denkt, maar wist je dat dit een groot succes kan zijn? Een winter BBQ is misschien zelfs nog wel gezelliger dan een ‘standaard’ barbecue in de zomer. Want dit is het moment waar de échte die-hards het vlees (of de groenten) buiten klaar staan te maken. Met natuurlijk een lekker drankje erbij, goede vrienden en gezellige muziek. Een geweldig moment om eindelijk gebruik te kunnen maken van je sfeervolle tuin of dakterras in de winter. Wil je optimaal BBQ’en in de winter, zorg dan dat je ook een leren bbq schort hebt.

Ben je om en kun je niet wachten om te beginnen met het organiseren van een winter barbecue? Let dan even op, want zo’n bbq in de winter vraagt wel om de nodige voorbereiding. Dit zijn de belangrijkste punten om rekening mee te houden:

Bekijk alle schorten

Waar zet je je Barbecue neer?

Goed, het idee is er. Tijd voor de voorbereidingen. Als eerste punt is het belangrijk om te bedenken waar je de barbecue neer gaat zetten. Het is goed om hier toch even tactisch over na te denken. Een barbecue moet rond de 70 graden zijn om het vlees goed te kunnen bereiden, het is dan ook van belang dat je hem uit de wind zet. Zo kan-ie namelijk sneller op temperatuur komen. Houd er wel rekening mee dat het zo’n 2 a 3 keer langer duurt voordat het vlees goed is.

Daarnaast is het belangrijk om voorbereid te zijn op winterse neerslag. Als het even kan, plaats de barbecue dan onder een afdakje. Niet alleen beter om de juiste temperatuur te behouden, het staat ook voor jezelf toch wat prettiger.

Zorg dat je er warm bij staat

Als we het dan toch hebben over comfort tijdens een winter bbq, dan kunnen we daar nog wel even op doorgaan. Het is niet alleen voor de barbecue belangrijk om op de juiste temperatuur te komen, het is voor jezelf wel zo fijn dat jij er warm bijstaat. Zorg allereerst voor warme kleding, draag als het even kan thermokleding om het niet te koud te krijgen. Daarnaast kun je het nog wat warmer maken door middel van een vuurkorf, wat fakkels of heaters. Dat zorgt meteen ook al voor wat sfeer in de tuin of op je dakterras.

Goede (en gezellige) verlichting

En die sfeer is natuurlijk belangrijk, want het is waarschijnlijk wel de bedoeling dat ook je gasten buiten komen staan tijdens het barbecueën. Zorg daarom naast de vuurkorf en fakkels ook voor wat sfeerverlichting in je tuin of dakterras, dat maakt het meteen al een stuk gezelliger en brengt je helemaal in de sfeer voor een gezellige avond.

 

witloft-december-banner (1)

Zorg voor de juiste BBQ-tools en kleding

Verder is het belangrijk om de juiste barbecue tools binnen handbereik te hebben. Denk aan de tools om het vlees gemakkelijk om te kunnen draaien en scherpe messen om te kijken of het vlees al gaar is. Ook mag een leren Witloft schort natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken, want deze kun je goed gebruiken tijdens de bbq. Het schort zorgt ervoor dat je kleding (of je jas, in dit geval) beschermd wordt tegen vetvlekken en spetters én het schort is hittebestendig. Win-win dus.

Ben jij een echte (thuis)kok en gebruik je het liefst je eigen messen? Begrijpelijk. Deze wil je natuurlijk op een veilige manier meenemen naar de locatie en daar is de lederen messenrol van Witloft helemaal perfect voor. Je kunt je messen hier gemakkelijk insteken en de map vervolgens oprollen zodat deze eenvoudig mee te nemen zijn.

 

Neem genoeg brandstoffen mee

Als het buiten kouder is, kost het je logischerwijs meer moeite om de barbecue op de juiste temperatuur te krijgen. Vergeet dan ook niet om de geschikte spullen bij je te hebben voor de winterbarbecue.

Zorg ervoor dat je genoeg kolen of briketten in huis hebt, evenals aanmaakblokjes en natuurlijk lucifers om het aan te steken. Maak je gebruik van een gasbarbecue? Wees er dan zeker van dat er genoeg gas is.

 

Tussendoortjes & Snacks

Bij een barbecue hoort natuurlijk meer dan vlees. Een stokbrood met roomboter/kruidenboter/satésaus is vaak wel op elke barbecue te vinden, maar je kunt natuurlijk verder uitpakken met de tussendoortjes en snacks. Je wilt niet dat je gasten honger moeten lijden, dus zorg ervoor dat er genoeg op tafel staat. Denk aan wat nootjes, chips en groentesnacks met een dip.

Als bijgerecht voor alles wat op de barbecue wordt klaargemaakt, kun je natuurlijk kiezen voor een lekkere salade. Kies in dit geval dan voor een winterse variant met wintergroenten zoals pompoen en winterpeen (die groenten kun je natuurlijk ook nog lekker grillen op de barbecue).

Heb je nou écht lekkere trek? Dan kun je natuurlijk ook altijd nog de frituurpan of airfryer uit de kast halen om wat bittergarnituur klaar te maken. Maar onthoud: zet niet té veel op tafel, straks hebben je gasten geen honger meer voor het ‘echte’ werk.

 

Drank houdt je warm tijdens de koiude dagen

Bij zo’n winterse bbq mogen de winterse drankjes natuurlijk niet ontbreken. Maak van te voren wat glühwein klaar zodat je gasten zich hiermee een beetje kunnen opwarmen. Ga je liever voor een alcoholvrije variant? Dan mag warme chocomel met slagroom natuurlijk niet ontbreken. Tot slot kunnen de volwassenen nog even door warmen met bijpassende winterse likeuren of een goede whiskey.

 

Winter BBQ gerechten inspiratie

Tot slot kun je misschien nog wel wat inspiratie voor de barbecuegerechten gebruiken.

Heb je gasten die vegetarisch eten? Dan is wel zo netjes om hier rekening mee te houden. De barbecue is ook perfect voor het grillen van groenten. Gril stukken zoete aardappel, pompoen en rode ui en je hebt al een heerlijke ‘groenteschotel’. Ook lekker om hier een stukje vis bij te bakken, voor de niet-vega’s.

Maar een mooi stuk vlees mag natuurlijk niet ontbreken op een winter barbecue. Wat dacht je van een lekker stukje wild, zoals een hertenbiefstuk? Daar kun je zeker mee uitpakken. Maak er stoofpeertjes bij en je hebt een héérlijk gerecht.

Als regelrecht winters bijgerecht is het ook nog een idee om een lekkere snert te maken. Het is natuurlijk niet echt een barbecuegerecht, maar het past wel perfect bij de Nederlandse winter. Je kunt dit serveren als een voorgerecht of bijgerecht. Ook een leuk idee: maak een kaasfondue op de barbecue. Kies voor een camembert, snijd de bovenkant eraf en druppel hier wat olijfolie op. Zet het bakje kaas volledig in de barbecue en doe de deksel erop. Na ongeveer 10 minuten heb je heerlijk gesmolten kaas. Genoeg om mee te experimenteren dus voor de komende winter bbq.

Dan is het nu tijd om de uitnodigingen te versturen en ervoor te zorgen dat je gasten de kou zullen trotseren om bij jou in de tuin van de gezelligheid en vooral het lekkere eten te geniet